Jag har läst Life after Life av Kate Atkinson och tänker ”men åh …” #blogg100

IMG_5866… vad många gånger Ursula Todd föds den 11 februari 1910. Hon hinner dö direkt också. Allt beror på omständigheterna. Rörigt tycker jag, till en början.

… vad tragiskt hennes liv blev när hon blev våldtagen i den där i trappan av sin brors kompis. Illegal abort var inget att leka med.

… vad jag undrar om den där maträtten som återkom flera gånger (var det kalv kanske?) smakade olika i Ursulas olika liv.

… vad jag funderar på om hennes äldre bror var lika otrevlig i alla Ursulas liv. Och mamman, nog var hon väl extra otrevlig i livet efter den där aborten?

… vad spännande alla olika avsnitt av Blitzen var. I ett liv dog Ursula. I andra jobbade hon som frivillig med att hitta överlevande och med att sätta en lapp på tån på de omkomna. Hon fick uppleva alla sidor av Blitzen. I ett liv fick hon dessutom uppleva hur det vara att vara gift med en tysk och bo i Tyskland under kriget.

… jag har säkert missat en massa litterära referenser! Det slår mig när läser om 1967 och Ursula funderar på att flytta till St Mary Mead, skriva en roman och har en ”nephew” som står henne nära 😉

… är den redan slut!

Sammantaget en riktigt bra och underhållande bok. Englands historia från strax före första världskriget till efter andra världskriget genom en person. Men i olika liv. Jag skulle kunna börja om omedelbart för att se vad jag missade. Det största ”men åh” är just nu: Varför läste jag inte e-boken. Tänk vad enkelt jag hade kunna söka efter detaljer och se skillnader och likheter. Just nu känns det inte helt osannolikt att jag en dag köper e-boken. Den här boken tål att upplevas igen.

Om Enochannanbok (Marie)

Översätter medicinska texter. Läser och stickar. Samlar på böcker och garn.
Det här inlägget postades i #blogg100 och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>