Bokmässeplanering (eller fyra seminarier jag inte tänker missa)

Våndan vid den här tiden på året är att välja seminarier på bokmässan. Jag tittar då och då (eller kanske för ofta) i programmet och lägger till och tar bort seminarier i telefonappen. Tre seminarier som jag absolut inte tänker missa är:

Lördag 27 september kl. 10.00-10.45
Småstadsblues

Örnsköldsvik och Östersund utgör fonden i Kristina Sandbergs och Anneli Jordahls båda romaner, Liv till varje pris och Låt inte den här stan plåga livet ur dig, Mona. Det är 1950-tal som snart övergår i ett modernt 1960-tal, livsvillkoren och vardagen förändras i takt med att folkhemmet utvecklas. Den moderna tiden gör sitt inträde men tillvaron färgas samtidigt fortfarande av outtalade förväntningar, skarpa klasskillnader och förutbestämda möjligheter, något som påverkar både hemmafrun Maj i Örnsköldsvik och den ensamstående mamman Mona i Östersund. Kristina Sandberg och Anneli Jordahl samtalar om klass, moderskap och kvinnors villkor förr och nu med Yukiko Duke, redaktör Vi Läser.

Lördag 27 september kl. 13.00-13.45
Varifrån kommer ondskan

Varför begår människor onda handlingar? Och varför är det så kittlande för författare att skildra brotten, och för läsare att läsa om dem? För att analysera dessa frågor tar vi professionell hjälp av en kriminolog och en socialpsykolog som har studerat brottslighetens natur på nära håll. Christoffer Carlsson, doktor i kriminologi, är som författare aktuell med Den fallande detektiven, andra delen i serien om polisen Leo Junker. Som socialpsykolog är Caroline Eriksson specialist på hur det sociala samspelet mellan individer fungerar och hur det påverkar de inblandade. I sin andra bok i serien Svenska mord har hon fördjupat sig i de så kallade Silbodalsmorden i Värmland på 1860-talet.

Moderator: Maria Neij, journalist.

Söndag 28 september kl. 11.00-11.45
Att skriva sitt landskap

Vid en liten insjö i det jämtländska skogslandet avger en flicka ett löfte. På en gård inte långt från de djupa norrbottniska skogarna växer fyra barn upp. Karaktärerna i Elin Olofssons och Andrea Lundgrens senaste romaner, Till flickorna i sjön och Glupahungern har starka band till naturen och platsen där de bor, precis som författarna själva. Hur har författarna och deras karaktärer formats av den miljö de lever i?

Moderator: Yukiko Duke, redaktör Vi Läser.

Söndag 28 september kl. 12.00-12.45
En kvinna bakom masken

En av den amerikanska litteraturens stora är tillbaka med sin tveklöst mest egensinniga, utmanande och ambitiösaroman hittills. Siri Hustvedt har med Den lysande världen skapat en intellektuell deckare i konstvärlden och ett feministiskt verk i samma tradition som Simone de Beauvoirs Det andra könet och Virginia Woolfs Ett eget rum. Harriet Burden är trött på att ständigt vara förbisedd av New Yorks konstnärselit och bestämmer sig för att genomföra ett experiment: hon döljer sin identitet bakom tre manliga konstnärsalias. Men när konstnärinnan till sist träder fram får hon inte den reaktion hon förväntat sig. Siri Hustvedt, sedan länge hyllad för sin lyriska prosa som översatts till ett 30-tal språk, talar här med litteraturvetaren Ingrid Elam om sin senaste roman och sitt författarskap.

(Texterna ovan är hämtade från seminarieprogrammet.)

Om Enochannanbok (Marie)

Översätter medicinska texter. Läser och stickar. Samlar på böcker och garn.
Det här inlägget postades i bokmässan. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>