Before I Go to Sleep av SJ Watson

P1000621Christine vaknar upp en morgon bredvid en man hon inte känner igen. Hon funderar på vem han är och vad hon gjorde kvällen innan. Hon går på toaletten, speglar sig och ser en kvinna som är dubbelt så gammal som hon själv, i 40-årsåldern, och hon förstår ingenting. Mannen hon vaknade upp bredvid säger att han är hennes man, Ben.

Det visar sig att Christine har tapppat minnet. Hon vaknar varje morgon utan att minnas någonting alls.  Varje dag frågar Christine Ben vem han är. Ben har en ängels tålamod och berättar dag efter dag vem han är och om deras liv. Christine får kontakt med en läkare, dr Nash, som ber henne börja föra dagbok. Varje dag ringer han henne och berättar var dagboken finns och varje dag skriver hon om allt hon har varit med om. Dagboken fungerar som ett slags minne för Christine. Och med hjälp av dr Nash och dagboken börjar hon så småningom minnas korta sekvenser av sitt tidigare liv.

Jag känner mig lite splittrad när jag börjar läsa och funderar mycket på om det verkligen kan vara så här om man tappar minnet. Kan man t.ex. verkligen lämna en person utan minne ensam en helt dag? Bitvis är det en hel del jag oerhört tveksam till. Men jag fortsätter läsa och försöker glömma mina tveksamheter, för det är ju spännande och jag ville ju veta vad som är orsaken till att hon tappat minnet och om det liv Ben berättar om verkligen överensstämmer med sanningen.

Kapitlen (de flesta dagboksanteckningar) är ganska enahanda – Christine frågar Ben vem hon är, hon träffar dr Nash, skriver om sin dag i dagboken och tänker nästan varje kväll att hon ska berätta om dagboken för Ben men något hindrar henne. I varje kapitel får vi dock veta lite mer om Christine, även om det känns som det går oerhört långsamt framåt. Men trots det finns det ett driv i boken som gör att jag inte kan lägga den ifrån mig. Obehaget och känslan av att något är fel växer, och till slut är jag helt uppslukad. Det enda jag vill är att avsluta boken. Författaren knyter ihop det riktigt bra på slutet, ett slut som jag inte kunde gissa mig till. Å andra sidan är jag oerhört dålig på just det. Alla mina teorier var helt fel.

Det kommer en film 2014, Nicole Kidman spelar Christine och Colin Firth hennes man Ben. Det kan nog bli riktigt bra. Läs mer här.

Om Enochannanbok (Marie)

Översätter medicinska texter. Läser och stickar. Samlar på böcker och garn.
Det här inlägget postades i Böcker och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>