Monica Ali: Untold Story

1451635508Tänk om prinsessan Diana inte dog i den där bilkraschen i Paris den 31 augusti 1997? Tänk om hon iscensatte sin död för att komma bort från sitt liv? Om just det handlar Monica Alis bok Untold Story.

Året är 2007 och det har snart gått tio år sedan Diana dog. Men hon dog ju inte utan heter Lydia, bor i USA i en liten småstad som heter Kensington (?), jobbar på ett hundstall,  umgås med sina vänninor och dejtar en man som hon är lite för rädd för ska komma henne för nära. Alltså ett ganska ordinärt liv. Samtidigt skriver paparazzifotografen Grabber, som har tagit tusentals bilder på Diana en bok om henne, och, trot eller ej, av en ren slump hamnar han i just Kensington. Verkligheten är på väg att komma ikapp Lydia.

Växelvis får vi följa Lydia och Grabber i nutid, och via brev som Lawrence, Dianas sekreterare, skriver till henne i slutet av 1990-talet får vi veta hur hon upplevde sitt liv som prinsessa.

Jag gillar verkligen fiktiva böcker om verkliga personer, t.ex. American Wife (Presidentens hustru) av Curtis Sittenfeld som delvis bygger på Barbara Bush liv. Men den här historien köper jag inte, den är alldeles för rörig med för många perspektiv och för många karaktärer. Det jag hänger upp mig mest på är att hon inte ”dog” på samma sätt som i verkligheten (inte ens likt), och det tycker jag gör att boken känns mindre trovärdig. Men hon skriver bra Monica Ali, inte en enda gång använder hon namnet Diana och ändå är det så tydligt att det handlar om just henne. Dessutom är det bitvis ganska spännande.

Vi diskuterade boken på marsfrukosten i Breakfast Book Club, läs mer här. Den finns även i pocket på svenska och heter Den okända historien.

Om Enochannanbok (Marie)

Översätter medicinska texter. Läser och stickar. Samlar på böcker och garn.
Det här inlägget postades i Böcker och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Monica Ali: Untold Story

  1. Mia Eggimann skriver:

    Den kanske är bättre på engelska, jag tyckte den blev lite tråkig.
    Mia

    • Enochannanbok (Marie) skriver:

      Nej, jag tror inte den är bättre på engelska ;). Mitt största problem är jag inte ”tror” på den.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>