Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank, novell #2 Systerkullarna

Systerkullarna handlar om livet i en israelisk bosättning mellan 1973 och 2011, skildrat genom två kvinnors liv.

På två kullar öster om Jerusalem har två judiska familjer bosatt sig för att bygga en stad. På den ena kullen bor Rena, Hanan och deras tre söner. På den andra kullen bor Yehudit, Skote och deras nyfödda dotter. 1973 när oktoberkriget bryter ut drar männen ut i kriget och Rena, Yehudit och hennes dotter blir kvar. En natt blir Yehudits dotter sjuk och Yehudit tror att det är ett straff för något hon har gjort. Hon säljer barnet till Rena för en symbolisk summa, barnet tillfrisknar under natten och Yehudit tar med henne hem igen. Resa anser dock att hon bara ”lånar” ut henne till Yehudit tills hon blir vuxen.

Bosättningen växer och blir ganska snart en fullt fungerande stad. När vi är framme vid 2000 har Rena förlorat hela sin familj, maken dog redan 1973, två av sönerna i senare krig och den yngste sonen i en bilolycka. Det är nu hon går till Yeduhit och kräver att få tillbaka ”sin” dotter, Aheret, som nu är en vuxen kvinna. Det blir rabbinerna som får avgöra om hon har rätt till Aheret eller inte. Sunda förnuftet säger att Rena egentligen inte har något rätt till henne, men Rena argumentarer skickligt och har flera religiösa referenser till varför hon faktiskt har det.

Det är en skickligt sammansatt novell som säger mycket om Israel under den här tidsperioden på mycket få sidor.  Jonas Thente skriver i sin recension i DN den 20 mars att Englander ”vecklar ut hela den konflikt som vi brukar sammanfatta i ordet Palestina”. Men jag måste erkänna att jag inte förstår allt. Novellen ger mig faktiskt huvudbry. Lite klarnar när jag läser diskussionen i novellcirkeln, men mina kunskaper om Israel, Palestina och bosättningarna är alldeles för dåliga. För att råda bot på detta ska jag nog läsa de två böckerna Anna tipsar om här: Morgon i Jenin av Susan Abulhawa och novellsamlingen Lantliga scener av Amos Oz.

Läs mer om novellcirkeln här. Deltagarna i novellcirkeln:

och dagarna går, Erikas Bokprat, Bibliotekskatten, Fru E:s böcker, Breakfast Book Club, Henrik Elstad, Lottens Bokblogg, Min bokblogg, Cum libris non solus, Café de la nouvelle

Om Enochannanbok (Marie)

Översätter medicinska texter. Läser och stickar. Samlar på böcker och garn.
Det här inlägget postades i Böcker och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank, novell #2 Systerkullarna

  1. Fru E skriver:

    Jag tror att Morgon i Jenin skildrar ”den andra sidans” syn på bosättningarna så det blir nog intressant läsning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>