Novellcirkeln: Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank, novell #1

9173374482Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank är den första novellen i Nathan Englanders novellsamling med samma namn.

Vi får möta Debbie och hennes man (berättaren), som bor i Florida och just den här dagen har besök av Debbies barndomsvän Lauren och hennes man Mark som numera lever ett ortodoxt liv i Jerusalem.

Strax efter att berättelsen tar sin början får jag för mig att detta ska bli något roligt, i och med att jag upplever att berättaren nästan raljerar över Laurens och Mark val av livsstil: ”De förblev bästa vänner ända tills jag gifte mig med Deb och såg till att hon blev sekulariserad, och strax därefter träffade Lauren Mark och så stack de iväg till Det heliga landet och gick från ortodoxa till ultraortodoxa, vilket i mina öron låter som ett tvättmedel i ny förpackning – ortodox ultra®, nu med effektivare helbrägdagörelse. Och därför måste vi kalla dem Shoshana och Yerucham.”

Men det här är inte alls någon lustig historia, utan snarare en med snabba vändningar och dolda hemligheter som till viss del kommer fram i ljuset (men många förblir obesvarade). En historia som många olika sätt visar att utsidan inte alltid speglar insidan. Den springande punkten är vem som skulle gömma en jude om det kom en ny förintelse och svaret blir minst sagt oväntat, tankeväckande och tragiskt. Novellen väcker frågor som vem kan man lita på i svåra stunder och vad vet vi egentligen om våra varandra och våra närmaste.

I diskussionscirkeln beskrevs novellen som: utmanande, tankeväckande, vass, kontroversiell, oväntad, sorglig, driven, självdistans, gav lust på mer, civilkurage, hemligheter, lärorikt, raljerande, dramatisk, ödesmättad, amerikansk, förvirrande, religion.

Det här är en novell som man kan fundera mycket och länge på, och som i alla fall inte jag glömmer i första taget.

Läs mer om novellcirkeln här. Deltagarna i novellcirkeln:

och dagarna går, Erikas Bokprat, Bibliotekskatten, Fru E:s böcker, Breakfast Book Club, Henrik Elstad, Lottens Bokblogg, Min bokblogg, Cum libris non solus, Café de la nouvelle

 

Om Enochannanbok (Marie)

Översätter medicinska texter. Läser och stickar. Samlar på böcker och garn.
Det här inlägget postades i Böcker, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Novellcirkeln: Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank, novell #1

 1. Anna skriver:

  Väldigt spännande att läsa vad alla skriver, kul att det blev så många som ville prata noveller!

  • Enochannanbok (Marie) skriver:

   Jag är glad att jag hoppade på, tror detta kommer att sätta fart på bloggandet.

 2. Pingback: Nathan #Englander: Vad vi pratar om när vi pratar om Anne Frank | Fru E:s böcker

 3. Erika skriver:

  Vad kul att läsa ditt inlägg om novellen. Det ger ytterligare en dimension att kika in hos alla novelcirklare.

 4. Fru E skriver:

  Det är jätteroligt att läsa alla inlägg om #englander både i bloggform och på twitter! Jag håller med dig om att det säkert är en berättelse som kommer hänga kvar i medvetandet länge.

 5. Mia Eggimann skriver:

  Ja jag funderar fortfarande, tror inte jag fattat vad de handlade om förrän nu.
  Bra sammanfattning
  Mia

  • Enochannanbok (Marie) skriver:

   Jag gillar verkligen att man kan fundera på den om och om igen, och utan att egentligen vara säker på att man förstått den.

 6. Verkligen roligt att läsa allas tankar om novellerna, inte enbart i vårt dokument utan även runtom i bloggarna!

 7. Lottens Bokblogg skriver:

  Jag tänkte också så i början, det var där jag tyckte det var mest humoristiskt och raljerande, sedan blev den något annat.
  Intressant att läsa!

 8. Gittan skriver:

  Visst är detta roligt och samtidigt lärorikt :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>