Barnflickan av Hanna von Corswant

Jag köpte den här boken efter att ha läst om den i Lotta Olssons spalt i DN Boklördag. Lotta är min guru när det gäller spänningslitteratur och jag ”köper” i stort sett allt hon tipsar om.

Huvudpersonen i Barnflickan är Karin som är på väg till Frankrike för att jobba som barnflicka. Det är hennes mormor som har ordnat platsen efter att Karins mamma gått bort efter en längre tids psykiska besvär. Men när hon kommer fram visar det sig att det inte längre finns någon pojke att ta hand om, han är död. Karin får istället arbeta i hushållet. Hon är dock övertygad om att det finns ett barn inlåst på vinden. Konstiga saker börjar hända. Mer säger jag inte om handlingen.

Det tar ett tag att komma in i läsningen eftersom Karins tankar går mellan nutidens Frankrike och livet hemma i Sverige. Men när jag väl kommit in i Karins ”tänk” flyter läsningen snabbt.

Jag förstår inte omedelbart att detta inte utspelar sig på 2000-talet. Det borde jag ha gjort med hjälp av de referenser som Hanna använder sig av. Hon använder dem så snyggt, så snyggt. Och när jag väl börjar se dem blir det just de här små detaljerna som jag kommer att minnas allra bäst. Jag avslöjar inget här, utan läs!

Boken är inte skrämmande, mer spännande. Upplösningen kommer först på de sista sidorna. När jag läser slutet vet jag att jag under läsningen har tänkt att det skulle kunna vara så här, även om jag omedelbart slog bort de tankarna. Slutet är helt strålande och jag är nästan beredd att börja om för att se om jag skulle läsa boken annorlunda. Det är också här vi får veta exakt vilket år boken utspelar sig.

Det här är Hanna von Corswants debut och jag hoppas och tror av vi får läsa mer av henne.

Om Enochannanbok (Marie)

Översätter medicinska texter. Läser och stickar. Samlar på böcker och garn.
Det här inlägget postades i Svenska författare och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>