Sommarhuset av Anna Fredriksson

Miljön i den här boken är underbar – ett hus i skärgården, glasverandor, pärlspont, bryggor, träskor, blåbär och utedass. Så saltkråkigt och så bra beskrivet att jag genast vill ha ett hus i skärgården.

Men trots den underbara miljön är det här ingen feel-good-bok. Den handlar om Eva, gymnasielärare i 40-årsldern och hennes två betydligt yngre syskon, Anders och Maja. Mamman dör och syskonen ärver ett hus i Stockholms skärgård. Före begravningen har Eva inte haft någon kontakt med sina syskon på flera år. I det ärvda huset har Eva och mamman tillbringat sina somrar. Eva tycker därför att hon har rätt till huset, syskonen däremot vill sälja det dyrt. Eva flyttar ut till sommarhuset i ett försök att behålla det. Syskonen med familjer följer efter. Konflikten är ett faktum. Kommunikation mellan syskonen är knapphändig. Saker och ting bestäms hux flux av den som är starkast för stunden (oftast Maja).

Även om jag inte alltid tycker att Eva har rätt, kan jag ibland tycka att syskonen inte alls tar någon hänsyn till henne och det faktum att hon ju faktiskt har bott i huset mest och alltid funnits där för mamman. Men under bokens gång ändrar jag hela tiden uppfattning. Ibland tycker jag att Eva har helt rätt, ibland något av syskonen. Jag kastas hela tiden mellan olika känslor. Min bild av Eva och hennes syskon, och framför allt av mamman ändras hela tiden under läsningen, och när jag har läst ut boken är min bild av karaktärerna helt annorlunda än när jag började.

En jättefin berättelse med ett slut som känns väldigt hoppfullt. Inte ett öga var torrt när jag läst de sista sidorna. Jag är lite blödig. Läsning rekommenderas och gärna nu när det är högsommar. Inte för att det är en bok med bäst-före-datum, ämnet är ständigt aktuellt, utan för att den utspelar sig under sommaren och har så härliga, somriga miljöbeskrivningar.

Om Enochannanbok (Marie)

Översätter medicinska texter. Läser och stickar. Samlar på böcker och garn.
Det här inlägget postades i Anna Fredriksson, Läst2011, Sommarhuset. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Sommarhuset av Anna Fredriksson

 1. Fru E skriver:

  Vilken fin recension! Jag tänkte låna med mig den när jag gick på semester men gjorde det aldrig eftersom jag trodde att det skulle vara en ganska mörk bok, men ett hoppfullt slut låter fint.

 2. En bok om dagen skriver:

  Den där fick jag ögonen på idag, när jag lästa boktidningen från bokklubben lite mer ordentligt. Jag tror att jag skulle tycka om den. Kanske man skulle beställa en bok den här månaden; det vore ju synd om högen med olästa böcker fick krympa något… 😉

 3. Marie skriver:

  @Fru E: Tack! Jag tycker det finns mer än slutet som känns hoppfullt i boken.
  @En bok om dagen: "inflödet" måste hållas konstant, så beställ, jag tror du kan gilla.

 4. Maria skriver:

  Jag går in i finalen nu på ljudboksversionen (Storytel. Gillar den också – relationsproblemen känns äkta och miljön det utspelas i är ju fantastisk. Smått fängslande att personerna byggs upp i flera lager. En näst intill perfekt sommarläsning/lyssning!

 5. Anette Eldstickan skriver:

  undrar om det är den Anna Fredrikssons som är journalist och bor i Stockholm? Henne har jag träffat i såfall, urtrevlig ;o)Har du någott bra hotell tips i London?

 6. Marie skriver:

  @Maria: jag har hört många som gillat ljudboken. Och visst är den perfekt som sommarläsning.
  @Anette: Jag vet inte om Anna är journalist, jag vet att hon manusförfattare och att hon bor i Stockholm. Hotell i London, jag skickar meddelande via fejjan.

 7. Emmas Bokhylla skriver:

  Jag fick lite ont i magen bara jag laste din text. Vilekt mardrommsscenario…

 8. Marie skriver:

  Emma: Trots det så upplever jag boken som hoppfull.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>