The Tiny Wife av Andrew Kaufman

Det börjar med ett rån på en bank, men rånaren är inte intresserad av pengar utan vill istället att samtliga på banken lämnar ifrån sig det föremål de värdesätter mest. Rånaren lämnar banken med bl.a. en klocka, en minräknare och ett exemplar av Albert Camus Främlingen. Innan han går säger han:

”It has come to my attention that the vast majority of you, if you even believe you have a soul, belive it sits inside you like a brick of gold.
But I’m here to tell you that nothing could be further from the truth. Your soul is a living, breathing, organic thing. No different than your heart or your legs. And just like your heart keeps your blood oxygenated och your legs keep you moving around, your soul gives you the ability to do amazing, beautiful thing.
But it’s a strange machine, constantly needing to be rejuvenated. Normally, this happens simply by the doing of these things, like a car battery recharging by driving.”

Dessutom talar han om att han kommer att ta 51 % av deras själ med sig och att detta kommer att få konstiga och bisarra konsekvenser. De måste lära sig hur de ska få själen att växa tillbaka om de inte vill dö.

Märkliga saker börjar hända, en man blir till en snögubbe och smälter en kvinnan blir till fler och mindre kopior av sig själv och försvinner, en tatuerat lejon blir levande och börjar jaga kvinnan som har tatueringen, berättarens fru krymper och får till slut plats i hans ficka.

Min favoritberättelse är nog den om kvinnan som letar efter en fjärrkontroll under soffan och hittar Gud. Hon tycker att han är smutsig, så hon tvättar honom i tvättmaskinen med den övriga tvätten men glömmer tömma fickorna så efter tvätten är Gud täckt med små bitar av Kleenex. Gud blir väldigt besviken, vägrar titta kvinnan i ögonen och försvinner utan att säga adjö. Kvinnan är inte närmare Gud än hon var innan hon hittade honom.

Detta är definitivt en av de märkligaste böcker jag läst, men språket är så bra och karaktärerna så levande att jag kan se alla konstiga händelser framför mig hur tydligt som helst. Rekommenderas varmt, och läser ni den får ni dessutom veta hur det går för ”the tiny wife” och hennes själ.

Den här boken var förra veckans mest twittrade och här i Sverige finns den bara att köpa hos Pocketshop. Andra som bloggat om boken är Bokbiten, Böcker, böcker, böcker, Calliope books och Beroende av böcker.

Om Enochannanbok (Marie)

Översätter medicinska texter. Läser och stickar. Samlar på böcker och garn.
Det här inlägget postades i Andrew Kaufman, Läst2011, The Tiny Wife. Bokmärk permalänken.

En kommentar till The Tiny Wife av Andrew Kaufman

  1. Ela skriver:

    Gud täckt i näsduksludd var en av mina favoriter också. En av de tillfällen då jag skrattade högt när jag läste!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>