Repetitionen av Eleanor Catton

Det går inte riktigt att beskriva handlingen i den här boken, men ungefär så här: Victoria är 17 år och har haft ett förhållande med sin lärare. Detta är något vi får reda på i samtal mellan framför allt Victorias lillasyster Isolde och skolans saxofonlärare (som är oerhört nyfiken och manipulativ av sig). Förhållandet har även nått pressen och grannskolan, en teaterskola, sätter upp en pjäs om ”affären”. Berättelsen växlar mellan flickskolan och teaterskolan men som läsare kan man ändå aldrig vara säker på om det man läser är ett stycke teater eller den verkliga historien.

Det här är utan tvekan den märkligaste bok jag läst det här året. Till en början var jag helt förvirrad, men saker och ting klarnar under läsningens gång, även om jag nog inte vet vad som är verklighet och vad som är teater efter att jag läst ut boken. Det här är en bok man tjänar på att läsa noggrant och flera gånger, för den blir säkerligen bättre för varje gång. Men samtidigt tror jag det finns läsare som kanske ger upp och inte ens läser ut boken.

Den här boken diskuterade vi på Prosa & marmelad hos Wahlström & Widstrand för en tid sedan. Boken är en perfekt bokcirkelbok. Och jag kände mig betydligt mer positivt inställd efter diskussionen. Jag gillar faktiskt boken mycket mer numera. Kanske kan den bli en klassiker.

Om Enochannanbok (Marie)

Översätter medicinska texter. Läser och stickar. Samlar på böcker och garn.
Det här inlägget postades i Eleanor Catton, Läst2011, Prosa och marmelad, Repetitionen. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>