Ru passar bättre solo i solen än på ett fullpackat X2000

Om ni undrar varför, så beror det enbart på att ögonen hela tiden vill fyllas av tårar när jag läser Ru av Kim Thúy, och att jag inte är överförtjust i att snörvla, snyta mig och torka ögonen i det offentliga rummet. Annars är ju tågresor synonymt med mycket lästid.

Det här är verkligen en underbar bok. Av korta fragment utan någon som helst kronologisk ordning väver Kim ihop en berättelse som spänner från Vietnams historia och barndomen i Vietnam till livet som båtflykting och den nya vardagen i Kanada. Det är så vackert skrivet och så gripande att jag, just det, blir alldeles tårögd. Fragmenten består i många fall bara av några få rader men ändå lyckas Kim på ett knivskarpt sätt berätta så mycket om olika människor och händelser i vart och ett av dessa fragment. Jag upplever egentligen aldrig boken som fragmentarisk, utan känner att allting hör ihop och bildar en helhet. En av årets absolut bästa böcker. Läs den!

Om Enochannanbok (Marie)

Översätter medicinska texter. Läser och stickar. Samlar på böcker och garn.
Det här inlägget postades i kim thúy, Läst2011, ru, sekwa. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ru passar bättre solo i solen än på ett fullpackat X2000

  1. bokstödet skriver:

    Ja visst var den bra, precis som du skriver en av årets bästa.

  2. Boktokig skriver:

    Det låter som om jag måste ta och läsa den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>