Alla hissade, utom jag som dissade

Igår kväll diskuterade bokklubben Tony and Susan av Austin Wright. Fyra hissade boken och två gav den maxpoäng (5 poäng). Någon tyckte att den var lika magisk som Donna Tartts Den hemliga historien. Själv ställer jag mig helt frågande till detta, jag gillade den verkligen inte (2 poäng, och då var jag snäll). Jag ställer in den i bokhyllan och kanske tar jag fram den en annan gång.

Kort om handlingen: Susan får ett manus till bok, en thriller, av sin före detta man Edward. Samtidigt som Susan läser manuset får vi göra det. Vi läser en bok i en bok, varvat med Susans reflektioner om romanen, sitt nuvarande liv och det tidigare äktenskapet.

Det är boken i boken, Nocturnal Animals, jag retar upp mig på redan i det första kapitlet, och det är den här meningen som förstör allt: ”Later, the daughter Helen sang camp songs and the mother Laura joined in, even the father Tony, who never sang, contributed a bass, and they took their music along the great empty Interstate into Pennsylvania, while the color thickened and clogged into the dark.” Jaha, undrar ni nu, vad var det för konstigt med den här meningen då? Ingenting, förutom att den känns så överkäck att jag ryser. Något som förstärks av att bokens första mening lyder: ”There was this man Tony Hastings, his wife Laura and his daughter Helen…” Dessutom återkommer ”father Tony”, ”daughter Helen”, ”wife Laura” ytterligare någon gång på bara några få sidor. Mina tankar gick till en barnbok och jag funderade på varför författaren är så himla övertydlig. Antagligen är det skitbra, men jag begriper det inte. Och efter alla dessa upprepningar kunde jag tyvärr inte ta boken på allvar, trots att den är riktigt otäck. Jag var så irriterad att jag fick tvinga mig att läsa vidare.
Gud vad jag gnäller, nog nu! Snart ska jag skriva något om en bok jag verkligen hissar.

Om Enochannanbok (Marie)

Översätter medicinska texter. Läser och stickar. Samlar på böcker och garn.
Det här inlägget postades i Austin Wright, Läst2011, Tony and Susan. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>