Jenny Diski live

Igår var det så dags för Jenny Diskis samtal med DN:s Åsa Beckman på Rival, i samband med att DN bokcirkel under februari läst hennes bok Till den skrivande kvinnans försvar. Jag har inte läst boken så det kändes lite konstigt att inte riktigt hänga med i samtalet. Men intressant var det i alla fall och boken inköptes naturligtvis. Och jag kan ju inte låta bli att fundera på hur samtalet kommer att påverka min läsning.

Jenny berättade att hon läst Montaigne i stort sett hela sitt liv och att hon egentligen hade tänkt skriva en roman om honom. Men hon tyckte att likheterna mellan henne själv och Marie de Gornay, kvinnan som redigerade Montaignes Essayer efter hans död, var så stora att hon valde att skriva om henne istället. Både Jenny och Marie har t.ex. tillbringat mycket av sin tid på bibliotek. Vi fick också veta att Jenny inte tycker att hon är särskilt social (något som inte märktes) och att hon inte tycker om att bli gammal. Som barn läste hon ofta Jane Eyre, men hon slutade alltid läsa när Jane slutade skolan, resten av boken tycker hon är ”hysterical nonsense”. Nu för tiden läser hon mest faktaböcker och en och annan Henry James.
Trots att jag inte läst boken var det en himlans trevlig början på veckan. Nästa DN bokcirkel drar igång i april, men vilken bok det blir är ännu inte bestämt.

Om Enochannanbok (Marie)

Översätter medicinska texter. Läser och stickar. Samlar på böcker och garn.
Det här inlägget postades i Jenny Diski, Till den skrivande kvinnans försvar. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Jenny Diski live

  1. Bokbabbel skriver:

    Jenny Diski är min idol, sååå avundsjuk på att du fick se henne och att du fick autograf. Tyvärr var boken inget att hänga i julgranen…

  2. Marie skriver:

    Jag har inte läst något av Diski, men hon tyckte det var förvånande att ingen av hennes romaner översatts till svenska tidigare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>