Offerrit av Johannes Källström

Den stora fabriken i den lilla bruksorten (någonstans i Sverige, troligtvis i Närke) hotas av nedläggning och något måste göras för att rädda orten. Kommunalrådet Svea samlar sin krisgrupp, en kvinna och tre män, för att diskutera vad man kan göra. Man kommer överens om att kontakta bygdens förlorade son, den kände designern Oscar Vigelius, som via ombud glatt lovar att ställa upp med ett nytt modecentrum. Vigelius med ombud kommer till stan och plötsligt börjar människor försvinna spårlöst. Polisen Owe Tycho får i uppdrag att utreda försvinnandena.

Det finns ett driv i boken som gör att jag verkligen vill veta varför alla dessa människor försvinner och vad det är som ligger bakom. Och så vill jag veta varför Oscar kommer tillbaka till en ort han hatar. Jag gillar ortsborna – de är så typiskt svenska – och den känsla av ödslighet som orten framställs med.

Det här är en blandning av deckare och skräck, nog mer deckare med inslag av skräck. När jag har läst ut boken är jag dock inte riktigt klar över varför det som sker sker. Eller så är det så att jag och övernaturliga inslag inte går riktigt ihop. Men jag har funderat en hel del på händelserna och det ser jag som ett gott betyg.

Udda fundering: Titelns underrubrik är: En annorlunda berättelse om besatthet och det finns en hel del karaktärer i boken som är mer eller mindre besatta. Svea är besatt av att rädda kommunen (oavsett hur många personer som försvinner), polisen Per-Erik är en aning besatt (kanske mer betuttad) i prästen Alicia, journalisten Kerstin besatt av Oscar Vigelius, Owe av att vara en god son till sin far prästen, som är besatt av bibeln. Ja, tänk vad konstigt man kan resonera. Eller man och man, jag menar jag.

Om Enochannanbok (Marie)

Översätter medicinska texter. Läser och stickar. Samlar på böcker och garn.
Det här inlägget postades i Johannes Källström, Läst2011, Massolit förlag, Offerrit. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Offerrit av Johannes Källström

  1. Emmas Bokhylla skriver:

    Ah, jag har ocksa precis last den, gillade den verkligen! Lite Stephen King-vibbar, tyckte jag! Hade lite svart att sova efter att jag hade last den… :-)

  2. Marie skriver:

    Emma: Jag har nog aldrig läst något av Stephen King. Vilken skulle du rekommendera?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>