Boken som fick mig att ligga i soffan hela juldagen

Egentligen skulle jag ju inte alls läsa Gillian Flynns bok Sharp Objects nu till jul, jag skulle ju läsa One Day av David Nicholls. Men jag var tvungen att snabbt hitta en liten behändig bok att ta med på bussen någon dag före julafton och då låg Sharp Objects och lockade överst i högen (medan One Day låg någon annanstans i huset). Jag hann inte läsa mycket på bussen men så fort julaftonsfirandet var över tog jag fram boken och sen var det kört. Under juldagen sjönk jag djupare och djupare ned i soffan och vips så var boken utläst. Den var oerhört spännande och skrämmande från början till slut.
I korthet handlar boken om journalisten Camille Preaker som får i uppdrag att resa tillbaka till sin gamla hemstad Wind Gap i Missouri och skriva ett reportage om två mördade barn och en eventuell seriemördare. Hon tvingas möta sin märkliga familj, kalla mamma Adora som äger ortens största industri, styvpappa Alan som inte verkar göra någonting annat än äta och läsa och halvsystern, tonåriga Amma som ibland agerar som vuxen och ibland som ett litet barn. Camille är för övrigt också en udda karaktär som under många år skurit sig själv och har ett stort behov av alkohol. Småstadskänslan är övertygande och alla verkar veta allt om alla, även om inte allt sägs rakt ut.
Det som gör boken så skrämmande och mörk är inte själva mordhistorien utan karaktärerna och deras agerande samt den klaustrofobiska småstadskänslan.
Det har redan skrivits en hel del om den här boken, läs mer hos bland annat Bokhora-Helena, Bokstävlarna, Snowflake och Bokbabbel.
Gillian Flynns bok Dark Places står numera högt upp på vill-läsa-listan.

Om Enochannanbok (Marie)

Översätter medicinska texter. Läser och stickar. Samlar på böcker och garn.
Det här inlägget postades i Gillian Flynn, Läst2010, Sharp Objects. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>