Himlen i Bay City: En sorglig berättelse, men årets vackraste omslag

Omslaget till Himlen i Bay City av Catherine Mavrikakis är ett av årets vackraste. Jag kan inte se mig mätt på färgen (även om det nog inte är vacker himmel som avbildas, snarare en fylld av industrirök). Berättelsen om Amy som föds i en amerikansk industristad på Independence Day i början på 1960-talet är inte lika vacker. Amy är ett oönskat barn som växer upp i ett blått plåthus tillsammans med sin moster och hennes familj. Mamman och mostern räddades under förintelsen av en fransk, katolsk familj och utvandrade från Frankrike till USA på 1950-talet. Amys morföräldrar dog i Auschwitz och deras öde och Europas histora gör sig hela tiden påmint i det blå plåthuset. Det lämnar aldrig Amy ifred trots att hon lever mitt i den amerikanska vardagen med K-mart, Kentucky Fried Chicken och Alice Cooper. Strax före sin 18-årsdag beslutar sig Amy för att ta saken i egna händer och bli kvitt det förflutna, som ju egentligen inte är hennes eget. Hon ska låta huset gå upp i rök.
”Där jag ligger i min säng i gryningen den 3 juli 1979 tackar jag himlen för att den i hela mitt liv har gett mig mardrömmar och att jag aldrig har haft några förväntningar på morgondagen. Jag har aldrig upplevt lyckan i att glömma. Strax före artonårsdagen låter jag mig för första gången i mitt liv berusas av morgondagen. Det är skrämmande jag ska resa bort, jag ska snart lämna Bay City och dess grålila himmel. Jag ska avlägsna mig ännu mer från Europa. Jag ska inte vända mig om. Jag ska göra som min mor. Det förflutna ska så småningom suddas ut.”
Jag räknar den här boken till en av årets absolut bästa. Det är bra tag sedan jag läste ut den nu, men den släpper inte greppet. Det går nog inte en dag utan att jag tänker på den.

Om Enochannanbok (Marie)

Översätter medicinska texter. Läser och stickar. Samlar på böcker och garn.
Det här inlägget postades i Catherine Mavrikakis, Himlen i Bay City, Läst2010. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Himlen i Bay City: En sorglig berättelse, men årets vackraste omslag

 1. bokstödet skriver:

  Jag läste den i somras, då himlen var blå på riktigt.Jag tyckte också mycket om den.En författare man vill läsa mer av.

 2. Marie skriver:

  Jag skulle också gärna läsa mer av henne, och hoppas att någon fler översätts.

 3. Cecilia A skriver:

  Ska helt klart läsas när bokköpstoppet släpps.

 4. Marie skriver:

  Cecilia: "bokköpstopp" är ett otäckt ord, jag ryser i hela kroppen när jag hör det. Jag lånade faktiskt den här biblioteket.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>