Arnaldur x 2

I Frostnätter undersöker Erlendur en kvinnas självmord och han är lika envis som vanligt. Det mesta med Erlendur är sig faktiskt likt, men hans båda barn mår något bättre och han dricker mindre chartreuse än vanligt. Han funderar dock allt mer på sin försvunne bror och på vad som egentligen hände på fjället den där dagen för länge sedan. Jag älskar böckerna om den okarismatiske, buttre Erlendur och tycker han känns lika karg som jag tänker mig att Island är kargt.

I Mörka strömmar har Erlendur gett sig av för att äntligen försöka få klarhet i broderns försvinnande. Nu är det kollegan Elinborg som ska utreda mordet på en ung man. Jag är skeptisk när jag börjar läsa, inte kan det väl gå utan Erlendur? Men det gör det och det är lika bra och spännande som vanligt.

Udda fundering: Under Frostnätter funderade jag en hel del på den traditionella isländska mat Erlendur äter och om det är vanligt att man fortfarande äter sådan. Kanske inte. Tidigt i Mörka strömmar ojar sig Elinborg, faktiskt på flera sidor, över den hemska isländska mat hon åt som barn. Numera skriver hon kokböcker och lagar mat från hela världen. Det har hon nytta av i mordutredningen. Kanske kommer vi i Arnaldurs framtida böcker att möta ett mer modernt Island än det jag förknippar med Erlendur. Fler böcker är i alla fall på gång, på Adlibris står: ”Mörka strömmar är andra delen i en kvartett böcker som tog sin början i Frostnätter från 2009. Nästa titel i serien är Svarta skyar som utkommer 2011 och därefter en avslutande del som ges ut på Island hösten 2011. De är alla fristående men hänger ihop på ett närmast kusligt, sinnrikt sätt i tid och rum”. Låter inte det lovande?

Annat värdelöst vetande: Jag har läst Arnaldurs böcker i rätt ordning 😉 Min favorit är den första, Glasbruket.

Om Enochannanbok (Marie)

Översätter medicinska texter. Läser och stickar. Samlar på böcker och garn.
Det här inlägget postades i Arnaldur Indridason, Frostnätter, Läst2010, Mörka strömmar. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Arnaldur x 2

  1. violen skriver:

    Tack för besöket och intressant det du skriver om Indridasson, det kommer alltså böcker av honom 2011! Då har han en given plats i min deckarutmaning såklart…..
    Och jag läste inte honom i rätt ordning, Kvinna i grönt (den absolut bästa i mitt tycke) läste jag först……..

  2. Marie skriver:

    Kvinnan i grönt är väldigt bra. Jag blir nästan sugen på att läsa om vissa av böckerna, men det hinns inte med när det finns så mycket nytt att välja bland.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>