Tematrio tegelstenar

Lyrans tematrio den här veckan är att berätta om tre minnesvärda tegelstenar:

Anna Karenina av Leo Tolstoj. En bok om olycklig kärlek. Jag läste den här boken i mitten av 1980-talet. Släpade med mig den överallt och var oerhört fascinerad av alla vackra miljöer och inte minst av alla namn. Efter att ha läst boken tyckte jag filmen med Greta Garbo kändes oerhört tunn.

Lewis Resa av PO Enquist. Om Lewi Pethrus och pingströrelsens framväxt. Intressant läsning om väckelserörelsen, även om jag inte alls är frireligös. Enquist är alltid bra.

Utvandrarsviten (Utvandrarna/Invandrarna/Nybyggarna/Sista brevet till Sverige) av Vilhelm Moberg. I min bokhylla är detta egentligen två pockettegelstenar. Alltid lika fascinerande läsning om utvandringen till Nordamerika. Hör till mina absoluta favoritböcker. Varje gång jag hör ordet astrakanäpple tänker jag på Kristina och hennes ständiga längtan hem till Småland (och fäller kanske en tår). Jag tycker också väldigt mycket om Jan Troells filmatisering.

Om Enochannanbok (Marie)

Översätter medicinska texter. Läser och stickar. Samlar på böcker och garn.
Det här inlägget postades i tematrio. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Tematrio tegelstenar

  1. Jenny - Mitt i boken skriver:

    Åh, Utvandrarserien läser ju jag nu. Jag vill verkligen inte att den ska ta slut så jag är glad att den räknas som tegelsten! :)

  2. Mini skriver:

    Tolstoj är tungt, men jag kanske ska göra ett försök?
    Jag brukar dock inte tycka om att ryssar alltid ska svänga sig med alla dessa underliga ryska namn, varför gör de så? Men olycklig kärlek brukar alltid vara fint att läsa om.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>