Kreta-läsning 1: Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet)

Förra veckan tillbringade jag på Kreta, mestadels på en solstol i skuggan. Ständigt med en bok i näven. Den första bok jag läste var Anneli Jordahls Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet). En liten underbar bok om Ellen Key och hennes kärlek till Urban von Feilitzen, litteraturkritiker, godsägare och fyrabarnsfar. En omöjlig kärlek. Ellen väntade många år på att han skulle skilja sig, men förgäves. Boken består av en fiktiv brevväxling mellan Ellen och Urban och några korta möten dem emellan, men även av Ellens korta, dagboksliknande tankar, hennes möten med bl.a. Victoria Benedictsson och hennes liv på Strand tillsammans med hushållerskan och sekreteraren Malin (som kallade Ellen för ”Matte”).
Jag inser att mina kunskaper om Ellen Key och hennes samtid är dåliga. Men jag blir nyfiken och vill läsa mer. Jag kommer dessutom att tänka på en annan fantastisk, helt oförglömlig bok som utspelar sig i Danmark vid samma tid och också handlar om omöjlig kärlek – Den stängda boken av Jette A Kaarsbøl. Rekommenderas verkligen.

Om Enochannanbok (Marie)

Översätter medicinska texter. Läser och stickar. Samlar på böcker och garn.
Det här inlägget postades i Anneli Jordahl, Jag skulle vara din hund (om jag finge vara i din närhet), Läst2010. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kreta-läsning 1: Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet)

  1. Lilla O skriver:

    Tyckte riktigt mycket om den här boken! Det är en spännande tid helt klart. Skulle t.ex. gärna läsa Kvinnor på gränsen till genombrott av Ulrika Knutsson som handlar om Fogelstadskvinnorna med Elin Wägner i spetsen.

  2. Marie skriver:

    Tack för tipset Lilla O, den boken ska jag leta efter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>